התעשייה בישראל

 ענף התעשייה התפתח מאז קום המדינה והפך לאחד הענפים החשובים ביותר במשק הישראלי. הוא החל בעיקר ממפעלי טקסטיל ומזון. עם הזמן התווספו סוגי תעשייה רבים אחרים וחלו שינויים במבנה הענף.
מאז קום המדינה גדל הייצוא של סחורות תעשייתיות. עיקר הייצוא הוא של סחורות מענפי תעשייה מתקדמים. התעשייה בישראל מקיפה כ-18 אחוזים מכלל המועסקים במשק הישראלי.

 גורמי מיקום של התעשיות בישראל
גורמי מיקום של תעשיות נקבעים בהשפעתם של מיקום חומרי הגלם, סיוע ממשלתי, סמוך למקורות אנרגיה, סמוך לריכוזי אוכלוסייה שמשם מאגרי כח עבודה או בקרבת שוק הצרכנים, אלה הם בעיקר תעשיות מזון וטקסטיל שלמעשה חוסכים בעלויות ההובלה היומיומיות של תעשיות אלה.
למעורבות הציבורית ישנה השפעה על תפרוסת מפעלי התעשייה במדינת ישראל, כמעט רבע מהמפעלים נמצאים בצפון ובדרום ובחלקם הגדול הוקמו שם תודות למעורבות ועידוד הממשלה.

 סוגי תעשיות
תעשייה מסורתית- מזון, משקאות, טקסטיל, עור, נייר , עץ , דפוס ועוד.

תעשייה מעורבת מסורתית- כרייה, חציבה, גומי, פלסטיק מתכת ועוד.

תעשייה עילית מתקדמת- אלקטרוניקה, כלי טייס, תקשורת, תרופות ועוד.

 חוק לעידוד השקעות הון וחוק המו"פ
במסגרת חוקים אלה ניתנות כל שנה הטבות למפעלים שהמדינה מעוניינת לקדם. עפ"י חוק זה הממשלה נותנת תמיכה לתעשייה לפי אזורי עדיפות לאומית. חוק זה מעודד הקמה והרחבה של מפעלי תעשייה באזורי השוליים של מדינת ישראל. חוק זה מעניק מענקים כספיים, פתור ממיסים והלוואות בתנאים נוחים במיוחד.

 אזורי עדיפות לאומית
חלוקת המדינה לשלושה אזורים המדורגים לפי אזורי עדיפות לאומית. אזור פיתוח א'- אזור בעל העדיפות הגבוהה ביותר לפיתוח ושם המדינה נותנת את התמריצים הגבוהים ביותר. אזורי העדיפות הלאומית משתנים מממשלה לממשלה.

 התעשייה הישראלית משנה כיוון
התעשייה הישראלית משנה את כיוונה ועוברת תהליך גלובליזציה- תהליך כלל עולמי שבו אנשים, כסף, סחורות ומידע עוברים במהירות ממקום למקום מבלי שמרחק או גבולות יעקבו אותם. כך נוצר מן שוק גלובלי אחד שיש לו השפעה על הכלכלה, הפוליטיקה, התרבות והחברה ברוב מדינות העולם.


תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *