ארבעת התנאים ההכרחיים לקיומה של מדינה
1. טריטוריה – שטח מדינה בגבולות מוגדרים. השטח אינו חייב להיות רצוף.
2. אוכלוסייה – האוכלוסייה מורכבת ברובה מציבור של אזרחים וממיעוט של לא-אזרחים. כל מדינה קובעת בחוקיה מי זכאי לאזרחות ומה הן זכויותיהם וחובותיהם של האזרחים.
3. שלטון – גוף שולט באמצעות מוסדותיו בטריטוריה ובאוכלוסייה.
4. עצמאות – המדינה רשאית להחליט כיצד לפעול בענייני הפנים ובענייני החוץ שלה. היא איננה כפופה להוראות של מדינה אחרת.
ההבדל בין קבוצה אתנית ללאום
קבוצה אתנית: קבוצה של אנשים שלהם יש כמה יסודות משותפים שלא מבחירה, כמו – מוצא, תרבות, היסטוריה וכו'. קבוצה זו אינה שואפת להגדרה עצמית (למשל הדרוזים בישראל).
לאום: דומה לקבוצה האתנית, אך לאנשים בו יש שאיפה להגדרה עצמית במסגרת של מדינה ריבונית או בזיקה לטריטוריה מסוימת. דוגמא ללאום היא הלאום היהודי.
לאומיות אתנית ולאומיות פוליטית
לאומיות אתנית: מאפיינת לאומים שהתגבשו על בסיס יסודות שאינם פרי בחירה, כמו – היסטוריה, שפה ומוצא משותפים ולפעמים גם דת. זאת יותר מאשר על יסודות שהם פרי בחירה, כמו ערכים ואידיאולוגיה משותפת.
דוגמא למדינה שבה יש לאומיות אתנית היא מדינת ישראל שהוקמה בשם הדת היהודית.
לאומיות פוליטית: מאפיינת לאומים שהתגבשו על בסיס יסודות שהם פרי בחירה, כמו ערכים ואידיאולוגיה ופחות על יסודות אתניים (שהם אינם פרי בחירה).
ארצות הברית הינה דוגמא ללאום פוליטי שכן היא הוקמה בשם ערכים ואידיאולוגיה משותפים.
הבחנה בין מדינת לאום לבין מדינות דו-לאומיות ורב-לאומיות
מדינה דו-לאומית היא מדינה שבה לשני לאומים יש מעמד שווה, פחות או יותר. המעמד הזה מוכר בחוקת המדינה, במוסדות השלטון ובמערכת החינוך. דוגמא למדינה כזו שהתפרקה היא צ'כוסלובקיה, שהוקמה לאחר מלחמת העולם הראשונה.
מדינה רב-לאומית היא מסגרת מדינית אחת למספר לאומים. יוגוסלביה לשעבר הייתה מדינה רב-לאומית. המתח שהיה בין הלאומים שחיו בה הוא שהביא למלחמות ביניהם ולבסוף לפירוקה.
כתיבת תגובה