מטרות
מטרת הגרמנים הייתה להבדיל את גרמניה משאר אומות העולם, זאת במטרה להתנתק מהמחויבויות הבינ"ל שלה. הגרמנים רצו להדגיש את השונות והייחודיות שלהם מעמים אחרים. ההצלחות שמשיג היטלר במדיניות החוץ, מחזקות את צעדיו התוקפניים במסגרת מדיניות הפנים. מטרותיו של היטלר היו:
- ביטול חוזה ורסאי.
- הגדלת גבולותיה של גרמניה (כולל מקומות אחרים בהם יש גרמנים).
- התפשטות מזרחה של גרמניה.
צעדים
- פרישת גרמניה מועידת פירוק הנשק ומחבר הלאומים (10/1933):גרמניה טוענת שאין לה בעיה בקשר לשלום עולמי, אך יש לה בעיה עם הגבלי החימוש שהוטלו עליה בהסכמי ורסאי, והם טוענים לשוויון. גרמניה חתרה להפר הגבלות אלה, וכאשר נתקלה בסירוב, הודיעה על פרישתה מהוועדה לפירוק נשק ומחבר הלאומים. בפועל גרמניה רצתה להתנער מכל מחויבות בינ"ל ולהתבדל משאר העולם. מדינות העולם מנגד לא הגיבו על צעדיה של גרמניה ושדרו להיטלר שאין לו ממה לחשוש במסע החימוש שלו. היטלר הציג דעה בה אמר שהוא שוחר שלום, דבר שנעם לבריטניה ולצרפת שפחדו מהחימוש של היטלר אך נתנו לו יחד חופשית.
- חוזה אי התקפה עם פולין (1/1934):עליית היטלר לשלטון עוררה חששות כבדים בפולין כיוון שפולין הוקמה בין השאר על שטחי גרמניה. פיטדסוצקי, רוה"מ הפולני,פונה לצרפת בעלת בריתו ומבקש ממנה עזרה. פולין נענית בשלילה כיוון שצרפת עסוקה בבעיותיה האישיות. לכן פולין נעתרת להצעת גרמניה וחותמת על הסכם אי התקפה עם גרמניה ל- 10 שנים. בפועל ההסכם הופר לאחר 5 שנים. מטרתו של היטלר הייתה להראות לאומות העולם שפניו לשלום, וכן להרדים את פולין ולהכניסה למצב של שאננות. בנוסף נוצר קרע ביחסי פולין- צרפת.
- החזרת חבל הסאר לרייך הגרמני (1935):עפ"י חוזה ורסאי חבל הסאר נמסר לניהול בינ"ל ל- 15 שנה. בתום 15 שנה הוחלט כי יתקיים משאל עם לגבי עתיד החבל. למשאל זה קדמה תעמולה נאצית אינטנסיבית שגררה תוצאה של השבת החבל לגרמניה.
- הקמת צבא גרמני חדש (3/1935):במרץ 1935 מכריז היטלר על הקמת הצבא הגרמני החדש, כלומר על התחמשותו בניגוד להסכמי ורסאי. קדמה להצהרתו של היטלר, הצהרה של צבא צרפת על הגדלת הצבא. העולם, שוב אינו מגיב על מהלך זה. בשלב זה, צרפת מרגישה מאוימת אף יותר, וחותמת על הסכם הגנה עם בריה"מ במאי 1935. בריטניה חותמת על הסכם ימי עם גרמניה בתגובה.
- הסכם ימי בין גרמניה לבריטניה (6/1935):לפי הסכם זה בריטניה מכירה בזכותה של גרמניה להקים צי ימי, אך בתנאי שיגיע רק ל- 35% מגודל הצי הבריטי. האינטרס הבריטי הוא להחליש את צרפת ולחזק את הכוח החלש שהיה גרמניה.
- פלישת גרמניה לחבל הריין (3/1936):חבל הריין היה מפורז לפי חוזה ורסאי, צעד שנועד להקטין את חששות הצרפתים מפני הגרמנים. במרץ 1936 פולש הצבא הגרמני לחבל הריין. צרפת בבקשת סיוע לבריטניה. כלומר, לבריטניה לא מתאימה בקשת העזרה הזאת והיא דוחה כדי להגן על עצמה.
- מסמך הוסבך (11/1937):ראשי הצבא הגרמני מתכנסים לפגישה בה היטלר מציג את מטרותיה הצבאיות של גרמניה. הוא מרענן את מטרות המלחמה ומסמן את מדיניות החוץ:
– המשכיות הגזע העליון.
– כיבוש שטחים נוספים.
היעד הראשון שהוצב- אוסטריה וצ'כוסלובקיה, והוא רואה את המלחמה, שתפרוץ תוך שבע שנים. מספר גנרלים שהתנגדו למדיניותו של היטלר, עזבו את הצבא, ובעקבות כך היו שינויים בצמרת הצבא.
- 8.האנשלוס- סיפוח אוסטריה (3/1938):היטלר ביקש לאחד את גרמניה ואוסטריה. ניסיון ראשון שכשל להשתלטות על אוסטריה נערך בשנת 1934, ועל מנת להרגיע אותם, היטלר חותם על הסכם בו הוא מתחייב לשמור על ריבונותה של אוסטריה בשנת 1936. בשנת 1937 היטלר מעודד מהצלחותיו במישור המדיני. הוא נפגש עם רוה"מ אוסטריה- שושניק ותובע ממנו לשחרר את כל האסירים הנאצים בבתי הכלא האוסטריים, ובנוסף תובע ממנו למנות את מנהיג המפלגה הנאצית באוסטריה- אינקוורט לשר הפנים. שושניק מבקש לערוך משאל עם לגבי הדברים הללו, דבר שלא מוצא חן בעיני היטלר המאיים בפלישה לאוסטריה. שושניק מתפטר עקב כך, ואינקוורט מתמנה לראשות ממשלת אוסטריה ובכך סולל את הדרך לגרמניה. ואכן, ב- 12.3.1938 נכנסו כוחות גרמניה לאוסטריה, ומיד למחרת נחקק "חוק האנשלוס" לפיו בטלה המדינה האוסטרית, ואוסטריה הופכת להיות מחוז מזרחי של גרמניה.
הישגיו של היטלר בצעד זה היו:
– שינוי מאזן הכוחות האסטרטגי באירופה.
– גרמניה הולכת ומתעצמת.
– התעצמות הצבא- תוספת צבא אוסטריה.
– שער לארצות הבלקן- דרום מזרח אירופה.
– חיזוק הגורמים הנאצים בצ'כוסלובקיה- חבל הסודטים גם שם יש רוב גרמני.
– התגברות האנטישמיות באוסטריה- הגירה כפויה ופרעות ביהודים.
– השפעה על צעדים דרסטיים נגד היהודים גם בגרמניה עצמה.
כתיבת תגובה