בכל יום נקבעים הסכמים והבנות. חלקם מסוכמים בכתב וחלקם בעל פה (חוזה לא חייב להיות בכתב).
המונח חוזה לא מקבל הגדרה מדוייקת על פי חוק החוזים (חלק כללי, תשל"ג 1973). נכון יהיה להגדיר את המונח חוזה, כביטוי למפגש רצונות בין שני צדדים או יותר, להתקשר ביניהם בעסקה כלשהי שיוצרת חיוב הניתן לאכיפה.
המשפט האנגלי והאמריקאי מגדירים חוזה כבהטחה שניתן לתבוע בגינה, עם זאת הנטייה של המשפט האנגלי והאמריקאי היא לתת פיצוי ולא אכיפה כאשר הסכם מופר.
במשפט האירופאי הדגש בהגדרת המונח חוזה הוא על המושג הסכם, כלומר הסכמה בין בני אדם לעשות מעשה. כאשר ההסכם מופר הנטייה היא אכיפת ההסכם.
דיני חוזים הם תת נושא בדיני חיובים ומהווים את בסיס המשפט האזרחי בין אדם לחברו. הדבר שמייחד את דיני חיובים הוא יחס של חיוב שמאחד שני צדדים.
דיני חיובים כוללים בעיקר שתי חטיבות:
1. דיני חוזים.
2. דיני נזיקין.
בשתי החטיבות הנ"ל יש יחס משפטי המקנה על צד אחד זכויות ועל הצד השני חובות.
בניגוד לדיני הקניין הדנים בזכותו של אדם על נכס מול כל העולם דיני חיובים דנים בזכותו של אדם כלפי אדם אחר ספציפי וחובתו של אותו אדם אליו.
אם מדובר בדיני חוזים הבסיס לזכות או לחובה הוא החוזה.
בדיני ניזקין הבסיס לחובה או הזכות היא העוולה או מעשה נזק: התנהגות שלילית המצויה ברשימת העבירות שבחוק ומשמעותה היא שאם אדם עובר על עבירה זו וכתוצאה מכך נגרם נזק, הניזוק יכול לתבוע ממנו את כספו. כעת, לאחר שהתרחש אותו הנזק ישנו קשר בין שני הצדדים: הניזוק מול המזיק.
במקרים מסויימים יהיה באותו אירוע תביעה נזיקית וגם תביעה נזקית.
רשלנות- אדם המתנהג בצורה שהאדם הסביר לא היה נוהג בה וכתוצאה מכך נגרם נזק. דוגמאות: אדם זורק ליד גן משחקים חפצי מתכת חדים, אדם הניח אדנית על חלון רופף מעל רחוב סואן, אדם נכנס לרמזור באור אדום. כל המקרים הללו עלולים להוביל לתוצאות הרסניות. העונש על גרימת מוות ברשלנות הוא עד שלוש שנות מאסר.
במקרה שמדובר באיש מקצוע לא נבדוק לפי האדם הסביר אלא לפי איש המקצוע הסביר. דוגמאות: רואה חשבון שחותם על דוח"ות מבלי שבדק סעיפים מהותיים, רשלנות רפואית כאשר חולה מקבל מהרופא מרשם לתרופות מבלי שהרופא שואל ומברר מה בעיית החולה. רואה החשבון הסביר והרופא הסביר בדוגמאות הנ"ל לא היו נוהגים כך ולכן אלה התרשלו מבחינה מקצועית, מכאן שהניזוק יכול לתבוא את המזיק.
כתיבת תגובה