תעשייה כימית

 חשיבותה של התעשייה הכימית עלתה בתקופה המודרנית מכמה סיבות:

1) בעבר אנשים לא ניסו להבין כיצד מתרחשים תהליכים כימיים, אלא, הם גילו תהליכים, אך לא חקרו אתם ולא בדקו מה גרם לשינוי הזה, וכן לא למדו את ההליכים בכדי להבין אותם.

אך הכימיה המודרנית, מתבססת על שיטות חקירה מסוימות, ניסויי מעבדה, כל זאת במטרה לגלות כיצד, למה ואיך הדברים קרו. בעצם בעזרת התגליות, מידע זה מועבר למסגרת חרושתית, או מפעלית, וכך גודלת חשיבות התעשייה הכימית, בכך, שבני האדם יודעים כיצד התהליכים המסוימים שהם יצרו, קורים, דרך זה הם יכולים ליצור תהליכים כימים נוספים, ובעצם התעשייה הכימית גדלה ומתעצמת .

2) כיוון שאין כמעט תעשייה שלא נתמכת בתעשייה הכימית (כמו פלסטיק ומתכות..) , ובנוסף לכך בתקופה המודרנית התווספו תעשיות כמו ההיי טק והאלקטרוניקה… כתוצאה מזה חשיבותה של התעשייה הכימית עוד המשיכה לעלות.

3) בעקבות המהפכה התעשייתית, שצמחה משילוב של המהפכה המכאנית והכימית, כך גם חשיבות התעשיות הכימית וכמובן המכאנית, עלו, כאשר התרחשה המהפכה התעשייתית.

חומרי הגלם של התעשייה הכימית וסוגיה:

חומרי הגלם הבסיסיים של התעשייה הכימית הם חומרים שרובם נמצאים כמעט בכל מקום:

1) אוויר 2) מים 3) מלח 4) גופרית 5) פחם 6) נפט גולמי 7) גז טבעי.

מכאן אפשר להסיק שחומרים רבים נוצרים ע"י תהליכים כימיים, כיוון שחומרי הגלם של התעשייה הכימית, הם חומרים מאוד בסיסיים, ומאוד נפוצים בעולם.

לתעשייה הכימית סוגים שונים שימושים:

א)סוג אחד הוא בעזרת תעשייה כימית הפקת חומרי יסוד, המהווים חומרי גלם תעשיות כימיות נוספות. תעשיה כימית זאת נקראת גם "תעשייה כימית כבדה", ובעצם הכימיקלים שנוצרים כיוון תעשייה כימית זאת הם חומצה גופרתית, אמוניה, כלור ואלקלים. נוהגים להשוות תעשיה זאת לתעשיית ברזל ופלדה.

ב)סוג שני הוא ייצור חומרים מוגמרים למחצה, או לשימוש ישיר, הזקוקים לעיבוד נוסף בד"כ מכני. בתחום הכימיה המכנית: חומרים כמו זכוכית, קרמיקה וכ"ו.. ובכימיה האורגנית: חומרי הדברה, סיבים סינטטיים, חומרי פלסטיק וכ"ו… הכיוון הזה בתעשייה הכימית, מצליח ביותר כאשר הוא מתמודד ואף עוקף חומרים טבעיים באותו שימוש כגון: הכותנה לעומת הסיבים המלאכותיים, והגומי הטבעי לעומת הגומי הסינטטי.

ג)ייצור חומרים ע"י, עיבוד מכני של כמה חומרים כימיים, כלומר מן תערובת כמו צבעים, דבקים חומרים קוסמטיים וכ"ו…

בעיות המיקום של התעשייה הכימית:

1) התעשייה הכימית היא בכלליות נקראת תעשייה גמישה, אף על פי שהיא זקוקה לכמה תנאים חשובים להקמתה במקומות שונים, לכן זה יוצר בעיית מיקום מסוימת:

התעשייה הכימית, זקוקה למיקום ע"י כמה חומרי גלם ביחד, בכמויות די גדולות. בנוסף לכך היא זקוקה למקורות גדולים של אנרגיה, כיוון שבשביל לעשות את הפעולה הכימית צריך אנרגיה רבה (כמו האלקטרוליזה במפעלי הפלדה), וכן התעשייה הכימית זקוקה למים מיוחדים (מים נקיים).

2) בכדי להקים מפעל של תעשייה כימית, יש להשקיע כספים רבים מאוד:

ראשית בבניית מעבדה גדולה, לאחר מכן בהחזקת המפעל ולמחקר, וכמובן גם בציוד הציוד היקר בו משתמשים בתהליכים הכימיים.

3) התעשייה הכימית היא תעשייה עתירת ידע, לכן במידה מסוימת זקוקים לעובדים במפעל מלומדים ומנוסים, ושלא כמו בעובדים רבים זולים ובלתי מיומנים, יקר להעסיק עובדים כאלו.

4) מיקום תעשייה כימית באזור מסוים עלול, ואף בטוח שיגרום לבעיות אקולוגיות קשות כמו גזים הנפלטים אל האוויר ומזהמים, נחלים נהרות ומי תהום מזוהמים ורעילים, כל דבר טבעי העומד מסביב למפעל יפגע. וכן גם לאחר השימוש בחומרי התעשייה הכימית, כלומר זריקת הפסולת, הסביבה נפגעת.

5) כמובן לא כל מדינה יכולה להקים תעשיות כימיות, כלומר מדינות מתפתחות, יכולות אולי להיעזר בגורמים מארצות מפותחות אך, בלעדי זה אין להם את הידע המספיק לתעשיות הכימיות.


תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *