קיימות 3 יחידות:
חד סוכר- גלוקוז, פרוקטוז וגלקטוז.
דו סוכר- סוכרוז ולקטוז.
רב סוכר- עמילן, תאית וגליקוגן.
תפקיד: מקור אנרגיה לביצוע תהליכים בתאים, התאים מפרקים פחמימות בנשימה התאית. גליקוגן הוא חומר תשמורת בו האדם משתמש לאחר שנגמר לו הגלוקוז ונאגר בשרירים ובכבד. התאית עוזרת לפעילות מעיים תקינה.
מקורות: דגנים, תפו"א ובטטה, קמח.
יחידות מבנה: חד- סוכרים.
פירוק: העמילן מתפרק בפה ע"י העמילז. לקיבה מגיע כדו- סוכר ומתפרק בה.
רב סוכר- אינו מסיס במים.
כל גרם פחמימה שוות ערך ל-4 קלוריות.
סיבים תזונתיים:
תרומות הסיבים:
1. תחושת שובע.
2. מאט עיכול וספיגה של המזון.
3. התרככות הצואה, עלייה בנפחה ובכמותה.
– הסיבים התזונתיים סופחים מים ונקשרים מלחי מרה, כתוצאה מכך ישנו מחסור במלחי מרה, הגוף מייצר מלחי מרה חדשים מהכולסטרול, מה שמוביל לירידה בכולסטרול.
– יש לצרוך 25 – 40 גרם סיבים תזונתיים ביום.
– מה יקרה אם התפריט שלנו יכלול כמות לא מאוזנת של תאית וסובין?
יותר מדי = שלשול.
מעט מדי = עצירות.
– החד סוכר (ממתקים: שוקולד, סוכריות) נותן אנרגיה לטווח הקצר וצריכה עודפת שלו תגרום ל:
1. ייבוש.
2. עייפות.
3. השמנה.
כתיבת תגובה