משפחה: דגניים.
מקורו של התירס במרכז אמריקה, באזור מקסיקו – משם הוא החל לפני כ-7000 שנה להתפשט ברחבי צפון ודרום אמריקה. התירס הוא הדגן הגדול ביותר בעולם ומגדלים אותו בכמויות עצומות ברחבי העולם.
לתירס יש מספר זנים: תירס צהוב (מתוק), תירס לבן שמשמש בעיקר כמאכל לבהמות וקלחים צבעוניים המשמשים בעיקר לקישוט.
התירס עשיר בקרטנואידים, מכיל אשלגן, ברזל, מגנזיום, אבץ, מעט סידן וויטמיני B. התירס דל נתרן.
בית הגידול זקוק ל:
1) חום, ממוצע 24 מ"צ.
2) משקעים- 600-1000 מ"מ גשם בשנה.
3) קרקע- דשנה ועמוקה.
תפוצה: ארה"ב, דרום אפריקה, ארגנטינה ואירופה.
יצוא: ארה"ב- 40% מהיבול העולמי, 70% מהסחר העולמי. ארגנטינה –צריכה עצמית קטנה, הגרעינים קטנים, נוח להובלה. דרום אפריקה.
יבוא: משקי בע"ח במערב אירופה.
שימושי התירס:
1) מספוא לבהמות (אוכל).
2) מזון לבני אדם (קורנפלקס, פופקורן, קמח תירס, אלכוהול, ועוד).
3) מוצרי תעשייה כגון: שמן, מרגרינה.
כתיבת תגובה